Föreläsning för Lasse Berglund

Igår var jag på en föreläsning för Lasse Berglund på VBR som ingick i deras projekt hållbar häst. 
Först gick han igenom lite inom avel och tog upp nedärvningen från olika blodslinjer. Han pratade om hur viktig exteriören är för hästens hållbarhet. Men också att den hästen som ser perfekt ut exteriört kanske inte har viljan, hästen måste ha viljan att komma över på andra sidan hindret, men har den inte exteriören med sig sliter det självklart mer. Det optimala är ju en häst med bra exteriör OCH vilja. 
Sedan fick vi hjälpa till att bygga upp till löshoppning så vi fick veta hur det kommer se ut på nästkommande treårstest. Därefter fick vi se två olika hästar hoppa. Han förklarade att med det nya systemet kommer hästarna inte hoppas så många gånger som innan pga att det bildas mer mjölksyra utav detta. Innan kanske hästen hoppades 10 gånger, men nu sa han att de kanske går ner till 7-8 gånger. Därefter gick han igenom på en häst vad det är som dommarna tittar på och varför man vill att hästen ska se ut på ett visst sätt. 
 
Han sa även att det var bra för den unga hästen med lite träning under lång period (lågintensiv träning) än tex att rida in en häst på tre veckor som det ofta görs om man lämnar iväg hästarna, i det långa loppet i hållbarhetens syfte. 
Han berättade även att hans unghästar tar det lugnt två veckor innan treårstestet, kanske gör något två gånger eller så för att dom ska va pigga och vilja prestera och inte vara trötta och utmattade. Att göra en så kallad formtoppning. Det är något jag ska ta med mej och tänka på. 
 
Det var en riktigt inspirerande kväll och väldigt bra att ha gått igenom detta nu så man vet vad man ska träna på. 
Lasse är lättsam och enkel att lyssna på och prata med så tummen upp! 
 
Vi frågade om han håller några löshoppningar nu under vintern men de hade inte planerat in i Bratteborg förens i början på mars någon gång, men då ska vi vara ute i god tid så vi får en plats :) 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0