Tömkörning dag 2

Idag var andra gången som Mercedez blev tömkörd. Hon var jättesnäll och lugn när vi spände på tömmarna och under första varvet, sen blev det världens rodeo när tömmarna råkade nudda rumpan lite ;) Synd att jag inte hade någon som filmade då mamma hjälpte mej och ledde henne medans jag hade tömmarna i händerna, det hade varit kul att få visa att allt inte är så självklart för en unghäst. Hon lugnade iaf ner sig under passets gång och vi avslutade när det gick som bäst :) 
Ska även tömköra imorgon, ska se om jag kan be någon filma då så kanske kommer upp en liten filmsnutt på det då! 

Vänjning av töm

 

Det blev inget tömkörande igår då det verkligen öste ner regn så det fick bli idag istället. Detta var första gången så började med att beröra henne med tömmarna så hon förstår att dom inte är farliga. Därefter fäste vi tömmarna bak och lät de löpa genom gjordens lägsta ring. Som man kan se lite grann på filmen tyckte hon inte riktigt om när tömmen nuddade henne, hon stötte upp huvudet, viftade med svansen samt visade en tendens med ena bakbenet att hon inte riktigt tyckte om det. I slutet av filmen kan man däremot se att hon sänker huvud och hals till en mer avslappnad form, svansen lugnade även den ner sig när hon förstod att det inte var så mkt att bli upprörd över.

Idag blev det som sagt bara vänjning av töm, och kommer bli likadant arbete några dagar framöver tills hon känner sig helt avslappnad och bekväm. Det får ta den tid hon behöver, vi har ingen brådska :)

25 september

 
Två bilder på Merzan redo för longering :) 
Idag longerades hon med inspänning för andra gången, har valt att nu i början använda mej utav gummisnodd så hon inte känner sig låst så hon får panik. När hon vant sig vid den har jag tänkt att gå över till den vanliga inspänningstygeln som fästes från gjorden fram till bettet. 
Har även tänkt att gå över till tömkörning nu då hon jobbats så pass mkt på lina nu så hon vet vad det är. Att gå för mkt på voltspår hela tiden sliter på hästarna och när man tömkör kan man välja och variera mellan runt spår och rakt spår. Syftet med tömkörning innan ridning är att vänja henne vid tygeltag och att ta ett jämt stöd i munnen. Hade tänkt börja med tömkörningen imorgon och till min hjälp har jag mamma, men mer om det då! ;)
 
 
 
 

Löshoppning

Idag löshoppades alla hästarna och däribland även Mercedez. Hon löshoppades även igår och en gång förra helgen. Som mål har jag att vara med på treårstestet med Merzan och då är löshoppning ett av momenten som ska genomföras. Merzan löshoppade första gången jämte sin moders sida för att detta skulle bli en så avspänd situation som möjligt. Hon löshoppades även några gånger som 1,5åring, och detta syns har gjort positiv påverkan då hon löser uppgiften på ett bra och avslappnat sätt. 
 
Suddig bild på vita faran :)
Havre får man när man är duktig tjej :)
Efter sitt träningspass fick hon sig en ordentlig rykt sen fick hon mysa i boxen med massa hö innan natten <3

Förberedelser sadling

Dagens träning

Idag jobbades Mercedez på ridbanan, longering- och toleransträning samt förberedelser inför sadling. Ledarskap är en väldigt viktig grej både för säkerhet och fortsatt träning som kommer ske uppe på ryggen. Ber jag hästen flytta på sig ska den göra det. Detta är något som jag tränat på med Mercedez sedan hon var en liten bebis. 
I andra filmen använder jag ett schabrak för att vänja henne vid sadel. Lägger det på rumpa och stöter lite med handen för att se vad man skulle få för rektion om man skulle råka slå till med benet när man sedan ska hoppa upp på hästen. Låter henne springa med padden så den ramlar av för att se reaktionen om ryttaren skulle ramla av så det inte blir världens kallabalik :) Detta blev cirka ett halvtimmes pass som räcker gott och väl för pluppan :)

 

RSS 2.0