30 November

Veckan har gått fort! 
I måndags lasttränades Mercedez ensam, hon gick in utan några problem så vi stängde luckorna bakom henne och lät henne så där inne och äta lite havre. Hon var helt lugn så sen lastade vi av henne. 
På tisdagen när jag skulle ta in henne från hagen tyckte jag att hon markerade lite på ett ben så då fick hon vila. Sen på onsdagen när jag satt upp och skulle rida så kände jag att hon inte gick helt rent då heller. Det är inte mkt hon markerar, hon har nog sträckt sig i hagen. Så nu torsdag fredag har hon fått vila och imon ska jag ta henne lite på lina och se om det är bra då, isf sitter jag nog upp en liten runda på henne med :) 
Ha en bra helg så länge! :) 

Ridning

Idag har vi ridit lite på ridbanan utan ledhjälp. Hon reds i skritt, gjorde volter serpentiner, åttor etc.. Sedan travade vi faktiskt vilket vi aldrig gjort innan. Och jag vart inte missnöjd. Vilken följsam och behaglig trav! Jag är så himla nöjd med Merzan idag :D Nu fortsätter denna träningen någon vecka till så att vi kan rida i alla gångarter utan några större krav. Gas och broms ska fungera sedan ska hon få en VÄLFÖRTJÄNT vila, min fina tjej :)
 
Bilden är på Mercedez storebror Satyricon, hon har en syster och 3 bröder och Mercedez är den yngsta av dom :)

24 November

En månad kvar till jul, det är helt sjukt vad tiden går fort. 
 
Hade ju förväntningar om att ha åkt till Bratteborg idag och löshoppat för Lasse Berglund, men det var fullt så vi fick inte plats.. Vi tog kontakt med Victoria Almgren istället och hon skulle ha löshoppning nu på onsdag så passar tiden vi får så åker vi dit. Därför hade jag tänkt att lastträna Mercedez lite på måndag för att se så hon går på. Vi lasttränade mkt förra sommaren med hennes bror och då var det inga problem. Gick även på släpet med henne för någon vecka sen och det gick galant. 
Om vi kommer iväg på onsdag har vi tänkt att ha med min fd tävlingsponny som är van vid att åka mkt transport så att hon känner sig trygg de första gångerna. 
 
Imorgon är det ridning som står på schemat - hörs då! :) 

20 November

Hej på er!
Igår satt jag upp på Mercedez igen efter helgen. Styrningen som funkat riktigt bra under tömkörningen det senaste verkar inte riktigt fungera när jag sitter på, men det är bara att öva på och det funkar bra när mamma är som hjälp nere på marken. Framåtbjudningen vart inte heller den bästa heller (vilket är det viktigaste nu i början). I och med att hon inte bjuder framåt hänger hon sig på på bettet och blir väldigt stum och stark. Det är mkt för henne att lära, att ha ett stöd i munnen medans man går fram är ju inget de är vana vid. Men det är bara till att göra allt lugnt och metodiskt.
I och med att hon inte förstår skänkeln ännu tog vi med ett dressyrspö ut idag när vi red för att kunna dutta lite på rumpan så hon förstår att hon ska gå fram. Och det hjälpte nått enormt, mkt bättre framåtbjudning så hon trampade på riktigt bra i skritten. När hon gick framåt blev hon även mkt finare och mjukare i munnen vilket ledde till att det även var lite lättare att styra idag. Vi körde inget långt pass idag pga att hon skötte sig så fint.
Som sagt --> sluta medans det går som bäst :) 
 
 
Bjuder på en bild på Merzan sen hon var en liten bebis :)

Löshoppning

Vi valde att löshoppa både lördag och söndag istället då man får passa på medans det är ljust ute. Hon skötte sig finfint båda dagarna så nu har jag kollat upp löshoppningsträning för Lasse Berglund. 
Det var träning nästa helg i Bratteborg så vi ska ringa nu i veckan och se om det finns plats för oss då med. Isf ska jag försöka få med nån som kan fota eller filma så ni får se. 
Ska bli väldigt intressant att se hur hon sköter sig när hon kommer iväg till ett främmande ställe och ska åka transport och hela kitet :) 

 

Charmtroll

Igår gjorde vi samma jobb som i söndags ungefär, longering och uppsittning utan några som helst krav, bara att ledas runt med mej på ryggen. Idag gjorde vi liknande jobb fast att jag nu tog ett försiktigt tygeltag och försökte styra henne lite medans mamma hjälpte till.
Torsdag och fredag får hon vila i och med att hon varit så duktig de senaste dagarna, så nöjd med min tjej. 
Så som schemat ser ut i helgen blir det löshoppning och "ridning" :) 

 

 

12 November

Ikväll har jag tömkört Mercedez helt själv faktiskt, det var ingen hemma som kunde hjälpa mej så jag fick ta saken i egna händer. Hade inte gjort det om jag inte trodde att vi skulle reda ut det då man vill att så lite som möjligt ska gå snett under denna tid, för då kan man få jobba med det sen och "rätta till" det som blivit fel. 
Så vi gjorde oss redo för lite tömkörning i mörkret på ridbanan jag och Merzan och hon var sååå duktig. Det gick faktiskt nästan bättre än när vi har haft en medhjälpare som gått som hjälp bredvid. Hon fick mer framåtbjudning, och det är ju det vi önskar nu i början. Vi gjorde serpentiner, åttor och volter, körde även på rakt spår några meter innanför spåret för att hon inte alltid ska kunna ta stöd mot staketet. Hon skötte sig utmärkt så jag körde ungefär i 10 min sen så var jag nöjd, man ska ju sluta när det går som bäst så att det blir en så positiv upplevelse som möjligt :) 
 
Känns så kul när man får resultat på det man jobbat med, för några veckor sen accepterade hon inte ens att tömmen nuddade henne men nu kan jag tömköra henne helt själv.
Bara såna små ögonblick kan lysa upp hela ens dag :) 
 
 
 

Första uppsittningen

 

Longering innan uppsittning

Idag har vi för första gången suttit på Mercedez med sadel på och gått runt. Som jag sagt innan så har vi hängt på henne och även suttit på henne utan sadel.
Idag började vi med att longera henne i cirka 10 min för att göra av med den värsta energin så att det inte exploderar när man sitter upp. Min lillebror körde cross på åkern ovanför så hon vart lite spänd men i slutet började hon slappna av. Som ni kan se på filmen så har hon svårt för att fatta rätt galopp, hon fattar ofta korsgalopp så det är något hon måste komma på själv att det är stadigare att galoppera i rätt galopp ;) När hon väl fattar rätt galopp bryter jag av henne efter några språng så att hon inte av sig själv bryter av. Ni kan även se att hon är väldigt känslig över hur jag står, placerar jag mej lite för långt fram så stannar hon upp och vänder in mot mej. Vilket jag egentligen tycker är positivt, att hästen är känslig och har koll på vart jag är och vad jag vill.
Efter longeringen var det dags för uppsittning, vilket inte var några problem. Hon nosade på mina fötter som om ”hallå vad gör du där uppe”, haha. Mamma ledde runt oss lite, så vi ställde inte några som helst krav, bara att hon ska förstå att det inte är någon fara att jag sitter uppe på henne och inte står på marken ;)

Känns jättekul att vi kommit ytterligare ett steg i utvecklingen så nu kommer vi blanda träningen med tömkörning, uppsittning och löshoppning.

 

(filmen där vi sitter upp kommer upp i nästa inlägg då jag fortfarande inte klurat ut hur man lägger in två filmer i ett och samma inlägg!)

Sadeltämjning med "finsadeln" ;)

Hej på er! 
Är i stallet och har precis försökt borsta rent en blöt och lerig Mercedez, vi ska ut och longera i regnet och mörkret. "Finsadeln" är på, mammas gamla Lewa-sadel som vi använder när vi sadeltämjer så man inte behöver vara rädd att få några repor i början ;) Nu ska jag tränsa och sätta på henne halsförlängaren!
CIAO 
 
Självaste finsadeln på bild!
 
 

Update: Det var läskigt att vara ute på ridbanan i mörkret med sadel och hela kittet enligt henne! Hon fick springa av sig lite energi tills hon hade lugnat sig och då tyckte jag det räckte för dagen :) 
 

Imorgon blir det liknande arbete alternativt tömköring om jag får hjälp av mamma. Ska även försöka få någon att köra fram trailern så jag kan lastträna henne lite :)
RSS 2.0