Föreläsning för Lasse Berglund

Igår var jag på en föreläsning för Lasse Berglund på VBR som ingick i deras projekt hållbar häst. 
Först gick han igenom lite inom avel och tog upp nedärvningen från olika blodslinjer. Han pratade om hur viktig exteriören är för hästens hållbarhet. Men också att den hästen som ser perfekt ut exteriört kanske inte har viljan, hästen måste ha viljan att komma över på andra sidan hindret, men har den inte exteriören med sig sliter det självklart mer. Det optimala är ju en häst med bra exteriör OCH vilja. 
Sedan fick vi hjälpa till att bygga upp till löshoppning så vi fick veta hur det kommer se ut på nästkommande treårstest. Därefter fick vi se två olika hästar hoppa. Han förklarade att med det nya systemet kommer hästarna inte hoppas så många gånger som innan pga att det bildas mer mjölksyra utav detta. Innan kanske hästen hoppades 10 gånger, men nu sa han att de kanske går ner till 7-8 gånger. Därefter gick han igenom på en häst vad det är som dommarna tittar på och varför man vill att hästen ska se ut på ett visst sätt. 
 
Han sa även att det var bra för den unga hästen med lite träning under lång period (lågintensiv träning) än tex att rida in en häst på tre veckor som det ofta görs om man lämnar iväg hästarna, i det långa loppet i hållbarhetens syfte. 
Han berättade även att hans unghästar tar det lugnt två veckor innan treårstestet, kanske gör något två gånger eller så för att dom ska va pigga och vilja prestera och inte vara trötta och utmattade. Att göra en så kallad formtoppning. Det är något jag ska ta med mej och tänka på. 
 
Det var en riktigt inspirerande kväll och väldigt bra att ha gått igenom detta nu så man vet vad man ska träna på. 
Lasse är lättsam och enkel att lyssna på och prata med så tummen upp! 
 
Vi frågade om han håller några löshoppningar nu under vintern men de hade inte planerat in i Bratteborg förens i början på mars någon gång, men då ska vi vara ute i god tid så vi får en plats :) 
 
 

Ändrat löshoppningssystem

Var i kontakt med Victoria Almgren i helgen och pratade lite om löshoppningen. Asvh har ändrat löshoppningssystem från två till tre hinder. Så nu ska hoppningen på treårstestet ske på samma sätt som vid rådgivande bedömning och bruksprovet. 
 
Hoppningen ska ske över tre hinder. Det är två hjälphinder med ett galoppsprång mellan som placeras ett galoppsprång före huvudhindret. Hvudhindret ska vara av oxertyp, bestående endast av bommar. Den bakre bommen ska vara 10 cm högre än den främre och  vila på säkerhetsskållor. Avsprångsbom/markbom ska finnas 10 cm framför oxern och hjälphinderna. 
Bedömning och hinderhöjder är oförändrade och följer tidigare unghästreglementen. Lösgalopp sker som tidigare längs spåret.
 
DE EXAKTA AVSTÅNDEN MELLAN HINDERNA KOMMER ATT BESTÄMMAS EFTER DOMARKURSEN I JANUARI 2013.
 
 
Förra löshoppningsmodellen
 
 
 
Nya, nuvarande modellen 
 
 
 
--> Nu måste vi alltså börja träna på detta sättet istället. Men det ska nog inte vara några problem. Tror nämligen att detta kommer hjälpa hästen att komma helt rätt på hindren. 

12/12/12

Som ni kanske märkt har det inte varit mycket till uppdatering det senaste, och det beror på att snön och kylan har kommit hit! Det gjorde så att jag inte kan träna Mercedez här hemma för att vi bara har en ridbana och inget ridhus. Har bett till de övre makterna att jag vill ha ett men ännu står det inget här utanför ;) Hade Mercedez varit äldre och mer riden hade det ju funkat och rida ut i skogen nu i snön, men hon måste longeras innan jag sitter upp och göra av med lite energi, och det funkar tyvärr inte att göra det på ridbanan nu.. 
Tanken var ju att hon skulle få sin vila när jag har mitt jullov men hon får en lite längre vila än vad det var tänkt nu istället. Men det gör inget. Tanken är ju inte att hon ska ridas för att få konditon och sådär. Hon är så pass ung än så länge så nu är det mer att hon ska vänja sig vid att ha ryttare på ryggen, vänja sig vid tygeltag och förstå gas och broms, och var bekväm med detta. 
 
Så det kan bli tunnt med uppdatering här nu de närmsta veckorna, kan hända att det kommer in något inlägg då & då! Så länge får jag önska er en GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR! :D 
 
RSS 2.0